Банкеръ Daily

Свят

Русия започва тестове на нова междуконтинентална балистична ракета

РС-28 "Сармат"

В началото на 2020 г. Русия ще започне летателно-конструкторски тестове на междуконтиненталната балистична ракета с течно гориво РС-28 "Сармат", пише "Ведомости", като се позовава на източници от министерството на отбраната и отбранителната промишленост.

Първите две ракети ще бъдат изстреляни от силоз на космодрума "Плесецк" към полигона Кура на полуостров Камчатка. Предвидени са най-малко пет пуска.

Според събеседник на "Ведомости", ако ракетният комплекс отговаря на заявените характеристики, ще бъде приет на въоръжение в Русия през 2021 г. Министерството на отбраната не отвърнало на запитване на вестника по този повод.

Ракетата "Сармат" е сред ключовите нови оръжия, анонсирани от Москва и необходими за ядрения паритет със САЩ, отбелязва изданието.

В тазгодишното си послание до парламента президентът Владимир Путин нарече РС-28 твърде страховито оръжие - новата система има фактически неограничен обсег. Тя може да атакува целите си и летейки през Северния, и през Южния полюс, и няма как да й попречат дори перспективните системи за противоракетна отбрана, допълва "Ведомости".

Facebook logo
Бъдете с нас и във