Банкеръ Daily

Свят

Русия започва евакуацията на 500 свои граждани от Афганистан

Сергей Шойгу

Руското министерство на отбраната изпрати днес четири военнотранспортни самолета да евакуират от Афганистан над 500 граждани на Русия, на държави от Организацията на Договора за колективна сигурност - Беларус, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, а също и на Украйна. Това съобщи самото ведомство, предаде Интерфакс.

Операцията е организирана от министъра на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу по нареждане на президента Владимир Путин.

С всеки от самолетите пътува екип от военни лекари и медицински сестри с оборудване и медикаменти, за да осигури медицински грижи на евакуираните. На борда има и достатъчни резерви от питейна вода, одеяла и храна.

Руският президент Владимир Путин разкритикува Съединените щати и техните съюзници за, според него, хаотичното им изтегляне от Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че ситуацията в централноазиатската държава представлява потенциална опасност за Русия и нейните съюзници в региона.

Терористи и различни групировки, намерили убежище в Афганистан, може да се възползват от хаоса след изтеглянето на западните сили, за да дестабилизират съседните бивши съветски републики, предупреди руският президент на конгрес на управляващата в страната партия "Единна Русия" преди парламентарните избори другия месец.

В същото време Путин подчерта, че Русия си е извлякла поуките от продължилата 10 години военна намеса на Съветския съюз в Афганистан и ще стои настрана от там. "Нямаме никакво намерение да се месим в афганистанските вътрешни работи, камо ли да въвлечем нашите въоръжени сили в един конфликт (на принципа) всеки срещу всеки", даде да се разбере той.

Путин спомена като други заплахи, които може да дойдат от Афганистан за Русия, евентуалното увеличаване на наркотрафика и на миграционния поток.

Съветската армия се изтегли от централноазиатската страна през 1989 г. През последните години Русия се завърна дипломатически в Афганистан, като установи контакти с талибаните и други от враждуващите местни фракции, отбелязва Асошиейтед прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във