Банкеръ Daily

Свят

Русия започна "редовни военни учения" до границите на Украйна

Русия обяви днес, че е започнала редовни зимни военни учения в своя Южен военен окръг, който граничи отчасти с Украйна, предаде Ройтерс.

Според съобщението на руското Министерство на отбраната около 10 хиляди войници са предислоцирани в района на маневрите, които ще обхванат също анексирания Крим и територии край отцепилите се "народни републики" в Източна Украйна. Зимните учения с участието на моторизирани пехотни части ще се състоят на над 30 полигона в най-малко шест различни области, казаха още от министерството.

Представители на САЩ, НАТО и Украйна от седмици бият тревога за евентуална нова атака на Русия срещу Украйна, като се позовават на необичайното движение на руски войски край украинската граница. Москва отхвърля тези твърдения и заявява, че има правото да мести войските си на своя територия, както желае.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова днес страните членки на НАТО, чийто външни министри от вчера са се събрали в Рига, да подготвят пакет от икономически санкции срещу Русия и да засилят военното сътрудничество с Киев с цел разубеждаване на Русия да предприеме евентуална инвазия на Украйна, предадоха световните агенции.

"Убедени сме, че ако обединим нашите усилия, ако действаме по един координиран начин, ние можем да разубедим президента Путин и да го подтикнем да не избира най-лошия сценарий, който би представлявала една военна операция", каза Кулеба при пристигането си в Рига, където ще участва във втория ден от срещата на външните министри на страните членки на НАТО.

"Ще призовем съюзниците да разработят заедно с Украйна пакет от мерки за разубеждаване на Русия", добави той.

"Оставаме все така решени да окажем политическа и практическа подкрепа на Украйна и на Грузия", заяви пък генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг при откриването на днешната сесия, посветена на тези две страни, които са на първа линия пред Русия и които искат да станат членове на НАТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във