Банкеръ Daily

Свят

Русия заплаши с последствия Украйна заради задържания танкер

Руското министерство на външните работи предупреди днес Украйна, че ще има последствия, ако някой от руските членове на екипажа, спрял в украинското пристанище Измаил, бъде задържан под стража, предаде агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Ведомството заяви, че проучва обстоятелствата около задържането на руския танкер в украинското пристанище, за да обмисли съответна реакция.

"Ако руснаци са взети за заложници /.../, скоро ще има последствия", е цитирано да заявява министерството.

Задържаният по-рано днес руски танкер от Службата за сигурност на Украйна съвместно с военната прокуратура, е бил влязъл в пристанището на Измаил за ремонт, съобщи изданието "Таймер Одеса" (timer-odessa.net), цитирано от ТАСС.

"В кораборемонтния завод в Измаил е влязъл за ремонт руският съд "Ника спирит", който преди това носел името "Нейма". В Украйна корабът "Нейма" е добре известен: през ноември 2018 г. именно този съд е блокирал преминаването през Керченския проток на опиталата се да влезе в Азовско море група украински военни кораби. Според официалната версия на руските власти корабът е бил заседнал в плитчина", се казва в съобщението.

По-рано днес Службата за сигурност на Украйна съобщи, че в пристанището на Измаил е задържан руският танкер "Ника спирит", който бил разпознат като танкер с името "Нейма", който по време на инцидента в Керченския проток от 25 ноември 2018 г. е блокирал украинските кораби, припомня ТАСС.

На задържания руски танкер има най-малко седем моряци - граждани на Русия. На снимка, публикувана на страницата във Фейсбук на главния военен прокурор на Украйна Анатолий Матиос, могат да се видят седем иззети паспорта на моряци от Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във