Банкеръ Daily

Свят

Русия заплаши да напусне Световната търговска организация

Русия обяви, че може да напусне Световната търговска организация. Причината е иск, според който тя трябва да плати 1.39 млрд. евро на Европейския съюз заради ограниченията за вноса на свинско месо. 

"При удовлетворяване на иска на Евросъюза ние, навярно, ще ограничим участието си в Световната търговска организация. Възможно дори и напълно", посочи първият заместник-председател на икономическия комитет на Съвета на Руската федерация Сергей Калашников. Той допълни, че европейците първи са нарушили правилата на организацията, провеждайки политика на санкции срещу Русия. 

По-рано руската делегация уведоми директора на органа за разрешаване на спорове в СТО за несъгласие с претенциите на ЕС относно свинското месо. ЕС на свой ред настоява, че Русия не изпълнява препоръките и арбитражните решения на СТО и възнамерява да иска от Русия 1.39 млрд. евро.

Световната търговска организация е международна организация, създадена на 1 януари 1995 година с цел да координира либерализацията на международната търговия.

СТО се занимава с регулирането на търговията между своите членове, като създава обща рамка от търговски споразумения и система от правила за разрешаване на спорове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във