Банкеръ Daily

Свят

Русия заплаши Чехия с още ответни мерки

Русия заяви, че ще предприеме нови ответни мерки на всякакви нови действия на Чехия срещу руски дипломати, в обстановка на ескалиращ шпионски скандал между двете страни, предаде Ройтерс.
В неделя Русия обяви за персона нон грата 20 чешки дипломати, след като Прага експулсира 18 руски дипломати предишния ден. Вчера Чехия настоя Русия да позволи връщането на всичките 20 дипломати в посолството в Москва, иначе ще има нови експулсирания на руснаци от Прага.

Това е най-острият спор между двете страни от края на комунистическата ера през 1989 г. Той настъпва в момент на растящо напрежение в отношенията между Русия и Запада. През изминалата седмица Москва експулсира и дипломати от България, Полша и САЩ като ответна мярка на техни експулсирания на руски дипломати, отбелязва Ройтерс.

Чехите казват, че загубата на 20 дипломатически служители на практика е парализирала работата на посолството й в Москва, което е много по-малко от руското в Прага.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини чешките власти, че изнасят представление и обеща, че Москва ще предприеме още ответни мерки, ако Прага прибегне към нови действия към руски дипломати.

"Ако сме на пътя на конфронтация, който е избрала Прага, ще има подходящ отговор", заяви Захарова за радио "Говори Москва", съобщи РИА-Новости.

Прага експулсира 18-те руски дипломати, които по думите й са разузнавачи, след като заяви, че двама руски шпиони, които са обвинени за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания през 2018 г., са отговорни и за взрива на чешки склад за боеприпаси през 2014 г.

Русия отхвърли обвиненията и ги определи като недружелюбни и провокационни. Захарова каза, че Прага не е подкрепила тези свои твърдения с никакви доказателства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във