Банкеръ Daily

Свят

Русия: Западът може да предизвика ядрена война заради Украйна

Конфликтът в Украйна не дава основание на Русия да използва ядрени оръжия, но Москва може да реши да използва ядрения си арсенал в отговор на "директна агресия" от страните от НАТО. Това заяви руският дипломат Александър Трофимов на конференция за неразпространение на ядрените оръжия в централата на ООН, предаде агенция Ройтерс.

Руският дипломат отхвърли "напълно необоснованите, откъснати от реалността и неприемливи спекулации, че Русия уж заплашва да използва ядрени оръжия, особено в Украйна".

Няколко дни след руската агресия на 24 февруари президентът Владимир Путин постави в повишена готовност силите за възпиране, които включват ядрени оръжия, позовавайки се на агресивните според него изявления на лидерите на НАТО и западните икономически санкции срещу Москва, припомня Ройтерс.

Александър Трофимов, който е старши дипломат в службата за неразпространение и контрол на въоръженията в руското външно министерство, заяви на конференцията, че Москва би използвала ядрени оръжия само в отговор на оръжия за масово унищожение или нападение с конвенционални оръжия, което застрашава съществуването на руската държава.

"Нито един от тези два хипотетични сценария не се отнася за ситуацията в Украйна", заяви Трофимов на конференцията. Той обаче обвини страните от НАТО в "ожесточена хибридна конфронтация" с Русия, която сега "опасно балансира на ръба на открит военен сблъсък".

"Очевидно ние сме за предотвратяване на това, но ако западните страни се опитат да изпитат нашата решителност, Русия няма да отстъпи", заяви руският дипломат.

Друг руски представител на конференцията - Игор Вишневецки, който е заместник-директор на службата за неразпространение и контрол на въоръженията в руското външно министерство, отхвърли „инсинуациите за ядрени заплахи и действия, насочени към подкопаване на физическата ядрена сигурност в Украйна“, предаде агенция ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във