Банкеръ Daily

Свят

Русия забрани износа на нефт в Украйна

Дмитрий Медведев

Руското правителство забрани износа на руски петрол и петролни продукти в Украйна, съобщи ТАСС. Това съобщи днес на заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев във връзка с отговора на Москва на ограниченията, наложени от Киев.

"Налага се забрана за износ на руски петрол и петролни продукти в Украйна", заяви ръководителят на руския кабинет.

Медведев също обяви разширяване на забраната за внос на някои украински стоки. "Разширяваме забраната за внос в Русия на определени видове стоки, като тази мярка ще се отрази на украински продукти на машиностроенето, леката промишленост, металообработването, чиято стойност възлиза на близо 250 млн. долара през изминалата година", заяви председателят на правителството.

Ръководителят на кабинета заяви, че някои руски стоки могат да бъдат изнасяни в Украйна само след специално разрешение. "Определен е списъкът на стоките, които от 1 юни тази година могат да бъдат изнасяни в Украйна само на базата на индивидуални разрешителни", каза той, отбелязвайки, че тази категория включва продукцията на енергийната промишленост, включително петрол, въглища и петролни продукти.

Руският премиер добави, че е подписал съответния указ. "Преди няколко дни украинският кабинет предприе още една неприятелска стъпка към нашата страна, като разшири списъка на забранените за внос руски стоки в Украйна. При тези условия ние сме принудени да защитим интересите си и да предприемем ответни мерки", подчерта Медведев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във