Банкеръ Daily

Свят

Русия за отношенията с НАТО: Никой не танцува танго сам

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков коментира ответните мерки на Москва срещу НАТО.

Действията на Северноатлантическия алианс по отношение на Русия доведоха до неизбежно напрежение в двустранните отношения, коментира във вторник прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в коментар за ответните мерки на Москва срещу НАТО, съобщи ТАСС.

От първи ноември Русия закрива постоянното си представителство в НАТО, както и представителството на Алианса в Москва. На пресконференция в Москва в понеделник Сергей Лавров съобщи, че решението е в отговор на действията на Алианса, който по-рано този месец отне акредитациите на 8 души от постоянното представителство на Русия, като ги обвини в шпионаж и съкрати числеността на мисията от 20 на 10 души. Лавров обвини НАТО в отказ от равноправен диалог и съвместна работа с Русия.

"Състоянието на нещата де факто е просто формализирано де юре. Нямаше никакви отношения, нито диалог.  НАТО декларира намерението си да ограничи Русия по всякакъв възможен начин, като подкрепи тези думи с конкретни действия", заяви Песков. 

В същото време посочи, че сегашната ситуация няма да навреди на руската страна. "Няма да страдаме от това, че нямаме никакъв диалог с НАТО. Нека не забравяме, че и преди беше така, диалог имаше само по наша инициатива", каза Песков.

„Многократно сме казвали, че е невъзможно да танцуваме танго сами и няма смисъл  да го правим“, подчерта прессекретарят на руския лидер.

Песков изпрати искане за коментар на изявлението на германския външен министър Хайко Маас, че решението на Москва по отношение на НАТО усложнява отношенията с алианса. 

Германският външен министър Хайко Маас разкритикува в понеделник решението на Русия за оттегляне на мисията си в НАТО.

"Това прави нещата по-трудни, а и без това бяха трудни. Германия се стреми в рамките на НАТО да поддържа диалог с Русия. Това решение допълнително ще удължи ледниковия период, който продължава от дълго време“, каза Маас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във