Банкеръ Daily

Според анализ

Русия все по-малко атакува "Ислямска държава"

Руските бомбардировки в Сирия все по-рядко са насочени срещу "Ислямска държава", показва анализ на американската фирма Ай Ейч Ес.

Докато през първото тримесечие на 2016 г. 26 на сто от руските бомбардировки са били насочени срещу трупировката, през второто тримесечие броят им е спаднал на 22 процента, а през третото - на 17 процента, уточнява отделът за проучване на конфликта в Ирак и Сирия към компанията.

Миналия септември президентът Путин заяви, че мисията на Русия е да се бори с международния тероризъм и по-специално с групировката "Ислямска държава", напомня Алекс Кокчаров, анализатор от фирмата.

"Данните ни сочат, че не е така. Приоритет за Русия е да осигури военна помощ на правителството на Асад и твърде възможно - да превърне сирийската гражданска война от многостранен в двустранен конфликт между сирийското правителство и джихадистките групировки като ИД", отбелязва той. Това отслабва възможността да се предостави международна подкрепа на опозицията, добавя експертът.

Ай Ейч Ес констатира същевременно, че територията под контрола на "Ислямска държава" се е свила тази година с 16 на сто.

През 2015 г. "халифатът" намаля от 90 800 на 78 000 кв. км, което означава загуба от 14 на сто. През първите 9 месеца от 2016 г. тази територия се сви с още 16 процента, сочи проучването.

Към 3 октомври групировката контролира според него близо 68 300 кв. км в Ирак и Сирия (приблизително колкото Белгия и Холандия, взети заедно).

Facebook logo
Бъдете с нас и във