Банкеръ Daily

Свят

Русия включи още над 40 украинци в списъка си на санкционираните

Михаил Мишустин

Москва разшири списъка на санкционираните от нея украински граждани и фирми, добавяйки към него близо 40 лица, сред които е бившият президент на страната Петро Порошенко. Това сочи указ, публикуван на сайта на руското правителство, предаде Франс прес.

Указът на премиера Михаил Мишустин съдържа 41 имена, които допълват предишния списък от 2018 г. Той включваше първоначално 322 лица и 68 предприятия в Украйна, чиито активи в Русия бяха замразени.

Освен експрезидента Порошенко, управлявал в разгара на войната на украинските сили с проруските сепаратисти в Източна Украйна, в новия списък фигурира рок звездата Святослав Вакарчук, който се впусна в политиката, а миналата година влезе и в парламента. Добавени са още някои депутати и други украински политици.

След като властта в Киев бе поета през 2014 г. от прозападни сили, Москва анексира Крим, сепаратисткият конфликт в Донбас отне живота на над 13 000 души и руско-украинските отношения стигнаха най-ниската си точка. Украйна и Западът обвиняват Русия, че подкрепя сепаратистите и изпраща войски в зоната на конфликта, но Москва отрича.

Киев предприема нови мерки, ограничаващи търговско-икономическите му отношения с Русия - ключов партньор на Украйна от разпадането на Съветския съюз преди повече от четвърт век. Москва отговаря със санкции срещу украински политици и срещу предприятия от енергетиката и отбранителната промишленост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във