Банкеръ Daily

Свят

Русия вече е в строг локдаун

Към 20 октомври в Русия са били ваксинирани едва 32% от хората -  а това е твърде нисък показател.

На 28 октомври в Москва влезе в сила особено строг локдаун - до 7 ноември в руската столица ще бъдат отворени само аптеките и магазините за хранителни продукти. Достъп до музеите и театрите ще имат само ваксинираните и тези, които наскоро са преболедували, пише Дойче Веле.

Властите предприеха тези мерки, тъй като страната бележи нови мрачни рекорди на заболеваемостта и смъртността от Ковид-19, а ваксинационното темпо е твърде бавно. 

Към 20 октомври в Русия са били ваксинирани едва 32% от хората -  а това е твърде нисък показател. При това ваксинационната кампания в страната започна преди една година. Сега властите се надяват да предотвратят надигащата се нова вълна чрез задължително имунизиране и локдаун. На редица места масовите събирания вече могат да бъдат посещавани само от ваксинирани и наскоро преболедували.

Самите руснаци са напълно разединени - 47 процента са "за" задължителната ваксинация, същото толкова са "против". При това 60 на сто смятат, че за борбата срещу коронавируса е нужна масова ваксинация и само 23 на сто не мислят, че тя е необходима.

Допитванията на център "Левада" показват, че катастрофално ниското темпо на ваксиниране произтича от страха от имунизации на фона на недоверието към властите. 

Напоследък е регистриран ръст в интереса към ваксинациите - от 18-и октомври насам ежедневно се имунизират по над половин милион души. Денис Волков от "Левада" смята, че роля за това са изиграли заплахите от налагане на локдаун и увеличаването на ограниченията за неваксинираните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във