Банкеръ Daily

Свят

Русия увеличава войските си в Крим

В началото на декември Русия ще увеличи войските си на полуостров Крим. Това предаде Интерфакс, като цитира министерството на отбраната след разширено заседание на Военния съвет на въздушно-десантните войски.

В Крим ще бъде създаден нов десантно-щурмови полк на въздушнодесантните войски. Още през март министърът на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че в края на годината се планира базираната в град Камиши във Волгоградска област десантно-щурмова бригада да бъде преобразувана в полк и преместена в град Теодосия на полуостров Крим. 

През последните години Русия значително увеличи военната си мощ в района. През 2018 в Джанкой в северната част на полуострова, на около 30 км от границата с Украйна, застъпи в бойно дежурство четвъртият дивизион зенитно-ракетни комплекси С-400 "Триумф". Преди това три дивизиона бяха разположени в Теодосия на изток, в Севастопол на юг и в Евпатория на запад. Бреговете на Крим се охраняват от руския Черноморски флот, морската авиация и авиацията на противовъздушната отбрана, припомня БНР. 

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски обсъди с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен възможността Евросъюзът да подпомогне контрола по украинско-беларуската граница. Зеленски се опасява, че мигрантският натиск от от Беларус към Полша може да се пренасочи през страната му. Зеленски е предложил и мерки за гарантиране на доставките на природен газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във