Банкеръ Daily

Свят

Русия, Украйна и ЕС се споразумяха за газовите доставки

Русия, ЕС и Украйна постигнаха споразумение относно подновяване на доставките на руски природен газ през тази зима.

На церемония в Брюксел късно снощи бяха подписани всички необходими документи за възобновяване на доставките на руски природен газ за Украйна.

Те са подписани в присъствието на председателя на отиващата си Европейска комисия Жозе Барозу и на заместник-председателя на новата ЕК Марош Шефчович, който ще отговаря за енергийните въпроси.

С документите се уреждат доставките на газ до края на март 2015 г. и допълнително споразумение между руската газова компания "Газпром" и украинската газова компания "Нафтогаз" Украйна.

Народите на Европа няма да мръзнат тази зима благодарение на споразумението за газа между ЕС, Украйна и Русия, коментира Барозу.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер съобщи, че Украйна ще получи средства от МВФ и ЕС, за да плати доставките на руски газ.

Договорът за газовите доставки за Украйна е на стойност 4,6 млрд. долара, информира той и уточни, че в тази сума се включва дългът на Киев за вече получения руски газ, както и стойността на суровината, която Украйна ще получи до март 2015 г. Цената на природния газ е определена на 385 долара за 1000 кубични метра.

Украйна и "Нафтогаз" са готови в близко време да платят 1,6 млрд. долара за руския газ, увери Йотингер.

Подписаното споразумение за руския газ може да бъде първи признак за подобряване на обтегнатите руско-украински отношения, смята той.

Доставките на руски природен газ за Украйна бяха спрени през лятото след спорове за цената, която няколко пъти бе вдигана от Москва след началото на въоръжения конфликт в Източна Украйна.

Киев искаше гаранции, че тази цена няма да промени по време на периода на действие на договора. Украйна има нужда от 4 милиарда кубични метра газ за зимата. Тя е получила уверения, че гореспоменатата цена няма да се променя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във