Банкеръ Daily

Свят

Русия: Украйна готви провокация за посещението на Гутериш

Запорожката АЕЦ

Руското министерство на отбраната обвини Украйна, че планира "провокация" в Запорожката АЕЦ във връзка с посещението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в страната. Според Москва украинските артилерийски части планират да подложат на обстрел централата и след това да обвинят Русия, че е причинила ядрена авария.

В съобщението си руското военно ведомство отрича да е разположено руско тежко въоръжение както на територията на контролираната от Русия централа, така и в прилежащите й райони. То обаче не привежда доказателства в подкрепа на твърдението си, отбелязва Ройтерс.

Запорожката АЕЦ беше превзета в началото на март от руските войски, скоро след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари. Тя многократно беше обстрелвана в последните седмици, за което Русия и Украйна се обвиняваха взаимно. Според Киев руснаците са разположили артилерия във и около централата.

За да гарантират сигурността на обекта и да позволят посещение на международни инспектори, Антонио Гутериш и САЩ призоваха миналия четвъртък за създаването на демилитаризирана зона около него.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че спешно трябва да се проведе инспекция на централата от Международната агенция за атомна енергия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във