Банкеръ Daily

Свят

Русия: Удар на САЩ в Сирия ще доведе до война

Василий Небензя

Ситуацията около Сирия е много опасна, първостепенен приоритет е да се избегне американски военен удар, който може да доведе до война. Това заяви посланикът на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от Франс прес. На въпрос дали има предвид война между Русия и Съединените щати, той отговори: "За съжаление не можем да отхвърлим която и да било вероятност".

Шведската проекторезолюция за мисия за химическо разоръжаване в Сирия не е била обсъдена на тази среща. Според дипломатически източници този текст се отхвърля от САЩ, Франция, Великобритания и Холандия, защото не въвежда създаване на разследващ механизъм на предполагаемото химическо нападение от 7 април в Дума.

Междувременно, Русия е поискала Съветът за сигурност да се събере днес, за да обсъди ситуацията в Сирия и заплахите за силови мерки спрямо Дамаск, прозвучали от страна на САЩ. Русия е поискала също така генералният секретар Антонио Гутериш да присъства на заседанието.

По-рано президентите на Съединените щати и на Франция – Доналд Тръмп и Еманюел Макрон, заявиха, че решение за военни мерки срещу Дамаск още не е взето. Германският канцлер Ангела Меркел изрази подкрепа за съюзниците си, но отхвърли възможността страната ѝ да участва във война. Италия също няма да взема пряко участие, заяви премиерът Паоло Джентилони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във