Банкеръ Daily

Свят

Русия твърди, че има пълен контрол над Мариупол

Руски военни сили в Мариупол (ТАСС)

Руската армия днес съобщи, че вече има пълен контрол над разрушеното до голяма степен пристанище  Мариупол и го е "освободила" от батальона "Азов" - дясноекстремистка паравоенна групировка, съобщи ДПА.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че останалите в града украински войски са "блокирани и не са успели да се измъкнат от обкръжението". Нито един официален украински източник обаче не потвърди тези твърдения, уточнява ДПА.

Град Мариупол е под обсада от седмици и останалите там жители са принудени да живеят без вода, храна и електричество. Базираният в САЩ Институт за изследване на войната заяви, че руските войски "вероятно" ще превземат града през следващата седмица.

Мариупол е от стратегическо значение за Москва, тъй като Русия се стреми да създаде сухопътна връзка между региона на Донбас и окупирания Кримски полуостров. 

Силите на Москва съсредоточават атаките си в източната и южната част на Украйна и анализаторите прогнозират нова голяма офанзива в региона в близко бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във