Банкеръ Daily

Свят

Русия, Турция и Иран ще гарантират мира в Сирия

Русия, Турция и Иран са готови да помогнат с посредничество за постигане на мирно споразумение в Сирия, се казва в декларацията на техните външните министри - Сергей Лавров, Мохамад Джавад Зариф и Мевлут Чавушоглу, приета на тристранната им среща в Москва днес, предаде Ройтерс.

В документа се излагат принципите, които трябва да бъдат заложени в основата на всяко мирно споразумение, и се изразява увереност, че блокираният мирен процес може да бъде съживен. Те се обявиха и за по-широко по-обхват прекратяване на огъня.

Трите страни "са готови да улеснят подготовката на текста на такова споразумение между сирийското правителство и опозицията, за което вече се водят преговори, и да станат негови гаранти. Те канят също всички други страни "с влияние върху ситуацията на терена да направят същото".

Русия, Иран и Турция са съгласни, че приоритет в Сирия е борбата срещу тероризма, а не отстраняването на правителството на Башар Асад, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Той говори на съвместна пресконференция с външните министри на Иран - Джавад Зариф, и на Турция - Мевлут Чавушоглу, след тристранната им среща в руската столица.

Според Лавров евакуацията на сирийския град Алепо ще бъде завършена най-много до два дни. Той добави, че тя е станала възможна, защото Русия, Турция и Иран са използвали влиянието си за целта, след като Международната група за подкрепа на Сирия не е успяла да наложи своите решения.

Турският външен министър Чавушоглу каза, че трябва да бъде прекратена подкрепата за всички групировки, идващи в Сирия отвън, като добави, че е грешно да се сочи с пръст само една страна. Според него турската военна операция за изтласкване на "Ислямска държава" от сирийската граница продължава край град Ал Баб и тя няма скрити цели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във