Банкеръ Daily

Свят

Русия, Турция и Иран одобриха "зони за деескалация" в Сирия

Русия, Турция и Иран подписаха днес споразумение за създаването на "зони за деескалация" в Северна, Централна и Южна Сирия в пореден опит да намалят насилието в разкъсваната от война страна, съобщи ТАСС.

Споразумението Сирия ще влезе в сила в събота и се очаква сирийските военновъздушни сили да спрат полетите си над тези райони. Това заяви Александър Лаврентиев, ръководител на руската делегация на преговорите за Сирия в Казахстан, цитиран от Асошиейтед прес.

Сирийското правителство ще спазва споразумението, освен ако бунтовнически групи в тези райони извършват нападения, добави Лаврентиев на пресконференция в казахстанската столица Астана. Според него Турция, Иран и Русия са се споразумели, че е възможно да се допускат международни наблюдатели, ако трите страни постигнат единодушие по този въпрос.

Докато представителите на трите страни, които подкрепят различни страни в конфликта, подписваха споразумението, членове на делегацията на сирийската опозиция протестираха и излязоха от конферентната зала. Въоръжената сирийска опозиция заяви, че не може да приеме създаването на зони за сигурност в Сирия, защото това заплашва териториалната й цялост. "Искаме Сирия да запази целостта си", заяви представителят на опозицията Осама Абу Зейд след подписването на меморандума от трите страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във