Банкеръ Daily

Кирил Петков в Братислава:

Русия трябва да напусне изцяло територията на Украйна

S 250 841e1b49 b1de 4d00 95d6 b8e6a74c47ad

Единственото решение на войната е Русия да напусне напълно територията на Украйна. Всичко друго би означавало замразен конфликт и нестабилност. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в рамките на участието си в международния форум "ГЛОБСЕК" в Братислава.

Петков беше категоричен, че няма място за компромис по въпроса. По думите му украинците се борят за Европа и е важно ЕС да има единен глас в подкрепа на Украйна. Премиерът даде пример с категоричната реакция на България след едностранното прекратяване на доставките на газ от "Газпром". Петков изтъкна, че страната ни не е позволила да ѝ бъдат извивани ръцете и е защитила националния си интерес, като същевременно е демонстрирала лидерство в Европа по тази ключова енергийна тема.

Министър-председателят изтъкна, че въпреки сложната вътрешнополитическа ситуация в България, страната ни е взела решение както за хуманитарна, така и за военно-техническа помощ за Киев. Петков отбеляза, че България ще ремонтира 80 украински танка, което ще има реален практически ефект в полза на украинската страна.

Премиерът Петков обърна специално внимание на необходимостта да се погледне по-стратегически на темата за инфраструктурата и свързаността в Европа, така че да се запълнят наличните логистични пропуски. Според Петков това ще даде възможност да има по-голям ефект и от инвестициите в отбрана и сигурност, както и да се обезпечи Източният фланг.

Така занапред няма да се налага да имаме дискусии като сегашната, чието мото е "Казах ли ти", добави още българският министър-председател.

В лидерския панел премиерът Кирил Петков участва заедно със словашкия премиер Едуард Хегер и с премиера на Латвия Кришянис Каринш.

Петков разговаря в Братислава с украинския вицепремиер по евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина. Той бе поздравен от Стефанишина за проявеното лидерство в настоящия изключително сложен момент, когато му се налага да търси решения на спрените газови доставки за България, да работи интензивно с европейските лидери за налагането на санкции заради руската агресия в Украйна и същевременно да се справя с предизвикателства за България във вътрешнополитически план.

От своя страна Петков изтъкна категоричната подкрепа на България за Украйна, както във войната, така и по отношение на европейската перспектива на страната.

Българският министър-председател отбеляза, че молбата на Украйна за членство в ЕС ще бъде обсъдена от европейските лидери на заседанието на Европейския съвет в края на юни.

В Братислава премиерът се срещна с ръководителя на демократичното движение на Беларус Светлана Тихановска. Двамата обсъдиха тежката ситуация в тази държава, като Петков изрази загриженост за сериозното нарушаване на човешките права и на фундаментални ценности там.

Министър-председателят потвърди подкрепата на България за демократичните сили в Беларус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във