Банкеръ Daily

Свят

Русия тества ПВО в Крим по време на учението на НАТО

Русия изпробва готовността на своите системи за противовъздушна отбрана на анексирания през 2014 г. Кримски полуостров, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това става на фона на провежданите от Украйна и държави от НАТО военни учения в Черно море.

Започналите вчера учения "Сий брийз" бяха предшествани от напрежение между НАТО и Русия, която миналата седмица каза, че нейни военни самолети са отправили предупредителни изстрели към британски боен кораб и са пуснали бомби по пътя му край Кримския полуостров.

Руската агенция Интерфакс разпространи съобщение на Черноморския флот на страната, според което изпитванията за готовност обхващат 20 бойни самолета и хеликоптера, включително бомбардировачи "Су-24М", както и ракетните системи "С-400" и "Панцир" от клас "земя-въздух".

Още преди да започне учението "Сий брийз", Русия призова то да бъде отменено, а руското министерство на отбраната заяви, че ще реагира, ако е необходимо да защити националната сигурност.

Учението на НАТО ще продължи две седмици с участието на около 5000 войници, сред които американски морски пехотинци, и около 30 бойни кораба и летателни апарата, включително американският ракетен миноносец "Рос".

Facebook logo
Бъдете с нас и във