Банкеръ Daily

Свят

Русия създава нови 12 военни бази заради разширяването на НАТО

Русия ще създаде 12 нови военни бази в западната част на страната в отговор на засилването на НАТО и очакваното разширяване на алианса с Финландия и Швеция, съобщи днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Франс прес.

"До края на годината в Западния военен окръг ще бъдат сформирани 12 военни формирования и подразделения", каза министърът на предавана по телевизията среща със служители на своето министерство и с военни, без обаче да уточнява вида на новите структури или мащабите им.

Шойгу отбеляза, че в зоната на отговорност на Западния военен окръг продължава да нараства напрежението, включително заради възможното приемане на Финландия и Швеция в НАТО.

Министърът увери днес, че превземането на украинската Луганска област е почти завършено, а 1908 украински бойци от стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол са се предали на руските сили.

"Подразделенията на руските въоръжени сили съвместно с подразделенията на Народната милиция на Луганската и Донецка народни републики продължават да разширяват контрол над териториите в Донбас. Освобождаването на Луганската народна република е почти завършено", каза Шойгу.

Освен това министърът посочи, че 1908 украински военни, блокирани от седмици в металургичния завод "Азовстал" в Мариупол, са се предали.

"Блокираните националисти в завода започнаха да се предават. Към момента 1908 души са сложили оръжие", каза Шойгу.

Министърът потвърди също, че украинските сили са се опитали безуспешно на 8 май да си върнат контрола над Змийския остров, стратегическа точка в Черно море, която руските сили завзеха в началото на войната.

"В навечерието на Деня на победата украинските сили предприеха авантюристичен опит да завземат Змийския остров. Тази акция завърши с пълен провал", посочи Шойгу.

"В близко време се очаква доставката на стратегически безпилотни летателни апарати (за руските въоръжени сили). Използването им ще позволи да се запази животът на личния състав и значително да се съкратят разходите за решаване на разузнавателни и бойни задачи за сметка на намаляване на изразходването на боеприпаси и ресурса на авиационната техника", отбеляза министърът.

Руският парламент обяви днес, че ще разгледа законопроект, който ще позволи на руснаци над 40 г. и на чужденци над 30 г. да се записват в армията, предаде Ройтерс.

В съобщение на уебсайта на държавната Дума (долната камара на парламента) се казва, че това ще позволи на армията да използва уменията на по-възрастни професионалисти. „За използването на високоточни оръжия и военно оборудване трябват висококвалифицирани професионални специалисти. Опитът показва, че те стават такива, когато достигнат възраст между 40 и 45 г.“, се посочва още в съобщението. Освен това планираната инициатива ще направи по-лесно и набирането на медици, инженери и оперативни специалисти и специалисти по комуникации. 

Преди в армията можеха да постъпват само руснаци на възраст между 18 и 40 г. Русия претърпя големи поражения и тежки човешки загуби в хода на инвазията в Украйна, която продължава вече 86-и ден. Според западни военни анализатори това е причината за спешна мобилизация. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във