Банкеръ Daily

Свят

Русия съветва Франция да не я учи как да се справя с протестите

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Париж не трябва да учи Москва как да реагира на протестите, особено като се имат предвид суровите методи на френската полиция към демонстрациите на  "жълтите жилетки", съобщи ТАСС.

Повод за коментара е, че по-рано през деня на профила на френското външно министерство в Туитър  бе съобщено за значителен брой арестувани и задържани руснаци по време на неразрешен от общината в Москва протест на 27 юли.

"Френското външно министерство се е заело с протестите в Москва - самата Франция, в която стават ожесточени сблъсъци между протестиращите и полицията", написа Захарова във Фейсбук. Официалният представител на руското външно министерство припомни, че във Франция по време на демонстрациите са убити 11 души, 2,5 хиляди души от редиците на "жълтите жилетки" са ранени, а около 9 хиляди души души са били задържани.

Според нея френските власти "тестват всички видове репресивни методи за въздействие върху населението: от сълзотворен газ, шумови гранати и водни оръдия до масови арести". "Така че Париж да не учи никого на пропорционалност на реакцията", подчерта Захарова. Тя отбеляза също, че правозащитниците от други държави не са призовавали властите в Париж да започнат да се отнасят хуманно към собственото си население. 

На 27 юли по време на строго охраняван протест пред кметството на Москва бяха задържани 1074 протестиращи, според руската полиция. Според руския портал за граждански права ovdinfo.org обаче, броят на задържаните е над 1388. Хората в Москва протестираха в знак на недоволство срещу отказа да бъдат регистрирани близо 30 кандидати за местните избори в руската столица, които ще се проведат през септември. Официалният мотив за отказа е, че те не били събрали необходимите около 5000 подписа за регистрация. Потърпевшите обаче отричат и твърдят, че документите за кандидатурата им са били изрядни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във