Банкеръ Daily

Свят

Русия съди Алексей Навални за клевета

Алексей Навални

В Москва започна процес срещу Алексей Навални по обвинение в клевета.

Навални трябва да се яви в съда в петък сутринта по обвинения, че е наклеветил ветеран от Втората световна война, подкрепил конституционния референдум, който увеличи правомощията на президента Владимир Путин.

Според държавното обвинение на 2 юни Навални е публикувал видео в своя канал в Телеграм и на страницата си в Туитър, в което ветеранът от Втората световна война Игнат Сергеевич Артеменко изразява своята гражданска позиция в подкрепа на измененията в Конституцията на Руската федерация. Под това видео той е написал коментари “с преднамерено лъжлив характер, опорочавайки честта и достойнството на ветерана и подкопавайки репутацията му“, твърди обвинението.

Навални може да бъде осъден на голяма глоба или затвор. Той заявява, че обвинението е политически мотивирано.

Във вторник 44-годишният критик на Кремъл беше осъден на две години и осем месеца затвор за неспазване на изискванията на условна присъда от 2014 г.  Московски съд замени условната присъда на Алексей Навални с ефективна.  Присъдата на Навални бе с петгодишен изпитателен срок, но той беше удължен, след като опозоционерът не се яви за мярката "подписка", докато беше в Германия. Там той се лекуваше след отравянето си с Новичок през август. На 17 януари Навални се завърна в Русия и беше арестуван още при пристигането си. Опозиционерът обвинява руския президент Владимир Путин за отравянето си. В съда днес той нарече Путин "отровител". 

Опозиционият политик заяви, че целта на процеса е хората да бъдат сплашени. "Затваряш един, за да сплашиш милиони. Много се надявам, че този процес няма да се приеме от хората като сигнал да се страхуват. Стотици хиляди и милиони не могат да бъдат затворени", каза още той.

Ситуацията с Навални ще бъде обсъдена днес на среща на шефа на дипломацията на ЕС Жозеп Борел с руския външен министър Сергей Лавров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във