Банкеръ Daily

Свят

Русия скочи срещу създаването на космически войски на САЩ

Мария Захарова

Русия предупреди, че ще отговори твърдо на планираното от САЩ изграждане на нови, космически ориентирани военни сили, пише руското англоезично издание "Москоу таймс", цитирано от БТА. 

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на министерството на отбраната да започне процедури "за създаване на космически сили като шести вид въоръжени сили". Според електронния вестник идеята ще наложи САЩ да напуснат Договора за открития космос от 1967 г., забраняващ разполагането на оръжия за масово унищожаване в космоса, но не и на конвенционални оръжия.

Виктор Бондарев, председател на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент, изрази пред РИА Новости надежда, че "у американската политическа върхушка още са запазени остатъци от здрав разум" и че Вашингтон няма да излезе от договора. Но ако това стане, "естествено не само от нашата, но и от други страни ще последва твърд отговор, целящ да гарантира световната сигурност", цитира думите му електронният вестник. "Милитаризацията на космоса е път към катастрофа", допълни Бондарев.

Според аналитици в САЩ плановете за създаване на космически сили вероятно ще се сблъскат с трудности, протакане или ще бъдат категорично отхвърлени след президентските избори през 2020 г., отбелязва "Москоу таймс".

Създаването на космически войски на САЩ е глупава идея. Това заяви в Туитър американският астронавт Марк Кели, пише в. "Известия"."А после какво - ще обявим подводниците за седми клон и ще ги наречем "подводни сили"?", иронизира астронавтът.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова прогнозира "междузвездни войни", пише в заглавие "Росийский диалог". Захарова заяви, че Америка не само не изключва евентуални бойни действия в космическото пространство, но се стреми и да получи такава възможност. Тя изтъкна, че Щатите вече активно разработват планове за извеждане на оръжия в космоса, отбелязва онлайн изданието "Политроссия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във