Банкеръ Daily

Свят

Русия скастри САЩ, че "дрънкат оръжия" в Черно море

Кораби на военноморските сили на САЩ и Турция с участието на два турски изтребителя Ф-16 във вторник са провели съвместни учения в Черно море.

Русия призова САЩ "да прекратят безразсъдното дрънкане на оръжие" в Черно море. Руското посолство във Вашингтон има предвид маневрите на американски бойни кораби в Черно море, съобщава ТАСС.

Кораби на военноморските сили на САЩ и Турция с участието на два турски изтребителя Ф-16 във вторник са провели съвместни учения в Черно море, които включват издирване и откриване на подводница на условен противник.

"Призоваваме въоръжените сили на САЩ да прекратят безразсъдното дрънкане на оръжие и да се заемат със собствените си работи в териториалните води на Съединените щати. Мирът и сигурността в Черно море нямат нужда от чужда намеса", написаха руските дипломати в Туитър.

"Както изглежда, Шести флот няма търпение да открие враг в Черно море, поради което отчаяно търси предлог - а сега и открито, под претекст, че провежда военни учения - за засилване на присъствието си в региона", коментираха те.

Междувременно руското външно министерство обяви, че военното присъствие в акваторията на Черно море на кораби, собственост на държави извън пределите на региона, не спомага за укрепването на стабилността.

Миналата седмица Съединените щати използваха скандала около придобиването на руски ракетни комплекси С-400 от страна на натовска Турция, за да се заканят на всичките си съюзници в Алианса да не си и помислят за закупуване на руско оръжие под страх от тежки търговски санкции. 

Говорител на Държавния департамент на САЩ потвърди, че президентът Джо Байдън „е обещал да осъди турското поведение, което е в противоречие с международното право или ангажиментите (на Турция) към НАТО“, написа електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.  

В писмен отговор на запитване на Hellas Journal говорителят посочил конкретно закупуването от Турция на зенитна ракетна система С-400 като такова поведение и призовал Турция да не задържа системата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във