Банкеръ Daily

Свят

Русия си присвои заслугите за спасяването на българските евреи

Мария Захарова

Спасяването на българските евреи е станало благодарение на съветските воини. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"В годините на Втората световна война благодарение на нашите воини беше предотвратено депортирането на евреи от България и така около 50 000 души бяха спасени от неизбежна смърт", заяви вчера на брифинг говорителката Захарова, цитирана от ТАСС. Според нея именно "настъплението на Съветската армия е предотвратило депортацията и унищожаването" на евреите в България.

Захарова коментира по този начин надпис върху Паметника на съветската армия в София, който се появи в нощта на 31 октомври и гласеше "100 години ционистка окупация". Според говорителката на МВнР в Москва този път в България "вандалите са надминали себе си – написали са на паметника лозунги с откровено антисемитски характер". Мария Захарова определи станалото като особено цинично в светлината на спасяването на българските евреи от Червената армия. Захарова посочва, че авторите на надписа нямат понятие от собствената си история.

Facebook logo
Бъдете с нас и във