Банкеръ Daily

Свят

Русия ще засили връзките си с Китай в отговор на "провокациите" на Запада

Руският президент Владимир Путин

Президентът Владимир Путин посочи по време на речта си  за външната политика на Русия в четвъртък, руско-китайските отношения са на най-високото ниво в историята си, пише Радио Китай.

"Руската външна политика трябва да предостави  най-добрите и сигурни условия и да повиши жизненото равнище на руското население. Русия ще развива взаимноизгодни конструктивни отношения с всички държави и регионални партньори, ще положи общи усилия с международната общност за справяне с предизвикателствата от тероризма, бедността и климатичните изменения", заяви Путин в речта си.

Той определи отношенията с Китай като образец за сътрудничество в 21-ви век. Путин изтъкна, че Западът не обича сътрудничеството между двете страни, "някои дори открито създават препятствия, но Русия ще засили всеобхватното партньорство с Китай и се координира с него в международните дела, като отговор на Запада".

В момента Китай е бесен на ЕС заради създаването на тайванско представителство в Литва. Говорителят на китайското Министерство на външните работи Джао Лидзиен заяви, че литовското правителство е пренебрегнало протеста на Пекин и одобри създаването на представителството.

"Това е сериозно нарушаване на принципа за „един Китай“ и ангажиментите според декларацията за създаване на дипломатически отношения между Литва и Китай. Съответните дейности вредят на суверенитета и териториалната цялост на Китай и са намеса във вътрешните работи на държавата. Китайското правителство е категорично против това поведение и ще предприеме всички необходими мерки, за да защити суверенитета и териториалната си цялост. Литва трябва да поеме отговорност за всички последствия", обяви говорителят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във