Банкеръ Daily

Свят

Русия ще строи нова орбитална станция

Русия трябва незабавно да започне работа по нова орбитална станция. Това мнение изрази генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин, цитиран от ТАСС.

"Русия, като страна, която винаги е била лидер в космическия сектор, трябва незабавно да започне работа по създаването на нова орбитална станция. Въпросът дали ще бъде обитавана, дали ще  е международна или национална, ще бъде решен в близко бъдеще", уточни Рогозин. и предположи, че Международната космическа станция да работи още 7-10 години. 

Ръководителят на Роскосмос също обяви възможността за създаване на нов пилотиран космически кораб. Според него днес „разработването на екипираната програма е свързано със създаването на космически планове“. По-специално, САЩ провеждат такава работа. 

През 2024 г. към МКС е планиран полет и скачване на новия пилотиран космически кораб "Федерация" с екипаж.

Прекратяването на работата на МКС първоначално бе планирано за 2024 г. Методите за спиране на работата на станцията и извеждането ѝ от орбита все още не са определени. Също така има информации за преговори за продължаване на работата на МКС до 2028 г., но нищо не е известно за резултатите от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във