Банкеръ Daily

Свят

Русия ще регистрира втора потенциална ваксина срещу COVID-19

Очаква се Русия да регистрира втора ваксина срещу COVID-19 през идната седмица, на 15 октомври, съобщава „Ройтерс“ като се позовава на собствена информация от един от разработчиците ѝ.

Също както и първата ваксина, новият серум е дело на Държавния изследователски център по вирусология и биотехнология „Вектор“. Ваксината получи патент на 30 септември, а лекарството бе наречено "EpiVacCorona". Като също през миналия месец специалистите са дали начало на първата фаза тестове върху пациенти.

От Министерството на здравеопазването на Русия заявиха, че ваксината "Вектор" се различава по това, че съдържа вирусни фрагменти - синтетични пептидни антигени.

Повече от явно е, че бързата разработка на ваксини подчертава целта на 68-годишния президент Владимир Путин да утвърди страната като основен играч в глобалната борба срещу новия коронавирус.

Поръчки за износ на над 1 млрд. дози от 20 държави има ваксината „Спутник V“, която бе регистрирана в началото на август. По информация на „Уолстрийт Джърнъл“ формулата е получила одобрение след тестване върху едва 76 субекта, с изискването впоследствие да се приложат по-мащабни експерименти.

Одобрения медикамент, наречен „Спутник V“ в чест на първия сателит в Космоса, изстрелян от Съветския съюз, бе обявен за сигурен и ефикасен от руските власти. Но западни експерти призоваха за предпазливост с употребата му, преди да бъдат направени всички международни тестове и предприети необходимите регулаторни стъпки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във