Банкеръ Daily

Свят

Русия ще реагира на ракети на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион

Русия ще реагира и ще вземе мерки с цел да гарантира националната си сигурност, ако САЩ разположат ракети със среден и малък обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР). Това заяви днес на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

Захарова коментира публикация в японски медии, според които Токио и Вашингтон смятат да обсъдят перспективите за разполагане в Япония на американски ракети със среден обсег и наземно базиране, забранени доскоро според договора за ракетите със среден и малък обсег.

"Разполагането на американски ракети със среден и малък обсег в каквато и да било комплектовка в различни региони от света, включително АТР, би имало крайно дестабилизиращ ефект от гледище на международната и регионалната сигурност. Това би провокирало нов етап от оръжейната надпревара с непредсказуеми последици. Подобно развитие на събитията явно никак няма да укрепи нито сигурността на САЩ, нито още по-малко на съюзниците им. При това появата на допълнителни ракетни заплахи безспорно ще предизвика реакция от наша страна", каза Захарова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във