Банкеръ Daily

Свят

Русия ще продължи да налива пари в Куба

Русия няма да губи време и ще продължи да подкрепя Куба във всички области, като й помогне да укрепи икономиката си. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров по време на посещението си в Хавана в сряда, съобщи "Ел Универсал".

"Подкрепата, която ще окажем е морална, икономическа и политическа. Ще насърчим техническото и военното сътрудничество, търговията, икономическите проекти, които ще позволят на икономиката на тази страна да бъде по-силна срещу външни атаки", заяви Лавров по време на пресконференция със своя кубински колега Бруно Родригес.

Според руския външен министър е крайно време Съединените щати да вдигнат ембаргото срещу острова, наложено заради подкрепата й за правителството на Николас Мадуро във Венецуела.

Посещението на министъра на външните работи Сергей Лавров в Латинска Америка изпраща ясното послание, че старият съюзник не се е отказал от Куба и продължава да има общи интереси. Визитата съвпада и с задълбочаването на икономическата криза на Острова на свободата. Лавров потвърди подкрепата си президента Мигел Диас-Канел, който встъпвайки в длъжност преди година обяви, че външната политика на Куба ще се запази неизменна и тя няма да приема никакви условия от външни сили. 

Надеждата на властите в Хавана е Москва да подкрепи финансово големи проекти в сектори като енергетиката, промишлеността и транспорта. Руският външен министър подчерта, че Кремъл е отворен за такива съвместни инициативи. 

В продължение на три десетилетия Москва подкрепяше кубинската икономика, чрез субсидии и закупуване на захар, освен това опрости огромен дълг. 

Наскоро икономистът Кармело Меса-Лаго обясни, че Съветският съюз е дал на Куба за 30 години от 1960 до 1990 г. около 65 000 милиона долара, но въпреки това островът не е променил структурата си и системата си, а парите просто са изчезнали. 

Неефективната държавна икономика на Куба е изправена пред криза поради рязкото намаление на помощта от Венецуела, по-ниския износ и затягане на валидното от десетилетия насам търговско ембарго на САЩ по време на настоящия президент Доналд Тръмп. Президентът Мигел Диас-Канел и неговото правителство обещават, че ще повишат доходите за около една четвърт от населението на страната и ще задълбочат пазарните реформи в една от последните икономики от съветски тип, които бяха стартирани от предишният президент на островната държава Раул Кастро.

Целта е да се повиши националното производство и търсене, за да се стимулира икономическия растеж, тъй като санкциите от страна на САЩ са насочени към туризма и чуждестранните инвестиции. Мигел Диас-Канел, който пое ръководството на страната през април 2018-а година, заяви, че правителството работи върху подробностите по изпълнението на тези планове. Дори обяви, че проучва възможността за използване на криптовалута като част от поредица от мерки за стимулиране на местната икономика. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във