Банкеръ Daily

Свят

Русия ще помогне на Сирия да изгради реплика на „Света София“

Русия ще помогне на Сирия да изгради реплика на "Света София". Тя ще работи като православна катедрала, заяви руски депутат, след като този месец Турция превърна емблематичния истанбулски музей в джамия, предаде руското англоезично издание The Moscow Times.

Преобразуването на обекта на ЮНЕСКО за световно културно наследство предизвика протести и недоволство в световен мащаб, като политическите и религиозни лидери заявиха, че структурата е важен символ на междуконфесионалното единство.

Русия ще предостави финансиране за миниатюрната "Света София" в западната сирийска провинция Хама, за да покаже значението на "мирен диалог" между вероизповеданията, заяви консервативният депутат Виталий Милонов. Голяма част от населението на града е с гръцки произход и изповядва православното християнство.

"Сирия, за разлика от Турция, е страна, която ясно показва възможността за мирен и положителен междуконфесионален диалог", заяви Милонов пред държавната агенция РИА Новости по-рано този месец. „Президентът Башар Асад никога не би прехвърлил катедрала от една деноминация в друга“, допълни той.

Подготовката за неговото изграждане в провинция Хама в град Ал-Сукайлабия ще започне следващия месец, съобщи ливанският информационен бюлетин Ал-Модон във вторник.

За днес в София е насрочен протест срещу решението на турската държава да превърне историческата църква "Света София" в Истанбул от музей в джамия. Протестът у нас е свикан за втора поредна седмица. Той ще започне от 6 часа вечерта пред българската църква "Света София".

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във