Банкеръ Daily

Владимир Путин:

Русия ще отговори на всеки агресор, както СССР - на нацистка Германия

Русия ще бъде готова да отговори на всеки агресор по същия начин, както СССР отвръща на Нацистка Германия през Втората световна война. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за TACC.

Путин допълни с метафора, като каза, че всеки, "който вади меч срещу нас", ще загине от него.

"Съветският съюз беше обект на ужасно, непростимо нападение от страна на Нацистка Германия. Ние загубихме 27 милиона души", каза президентът, цитиран от "Фокус".

"Няма държава в света, която да понесе такава загуба. И ако някой се осмели да направи нещо подобно, ние ще повторим подвига", увери държавният глава в интервю за проекта "20 въпроса към Владимир Путин" на руската агенция.

Президентът все пак подчерта, че Русия никога не се е стремила към такова развитие на събитията и към агресивни действия от своя страна.

"В руското ръководство този въпрос никога не е стоял на дневен ред", добави президентът.

На въпроса дали пристигането на всички чуждестранни лидери в Москва на 9 май по повод 75-годишнината от победата над фашизма е важно за него, руският президент отговори: "Това изобщо няма значение. Това е нашият празник. "

В същото време Владимир Путин отбеляза: "Мисля, че за бившите ни съюзници в антихитлеристката коалиция това би било както политически, така и морално правилно да дойдат. Чакаме и ще се радваме, ако дойдат. Ако не, това е техният избор. Но това, струва ми се, би било грешка за тях".

Руските власти изпратиха покани за 9 май до много чуждестранни лидери и представители на международни организации. Редица от тях вече са потвърдили участието си, включително генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, президентите на Франция, Чешката република, Сърбия, България и лидерите на няколко страни от ОНД.

Американският президент Донълд Тръмп обаче няма да дойде, съобщи "Комерсант" като се позова на два правителствени източника на Руската федерация. Според тях американската страна обаче е уверила, че ще бъде представена от делегация на високо ниво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във