Банкеръ Daily

Свят

Русия ще обслужва дълга си по схемата за газа - в рубли

Антон Силуанов

Русия планира да плаща на държателите на руски еврооблигации, използвайки схемата за заплащане на газа в рубли, заяви министърът на финансите Антон Силуанов пред в. "Ведомости".

За да получават плащанията си, държателите на еврооблигации ще трябва да открият сметки в чуждестранна валута и в рубли в руска банка и да издават нареждания за продажба на валута.

"Както става при плащането на газа в рубли: ние получаваме валута, тук по нареждане (на купувача на газа) тя се обръща в рубли и така се извършва плащането. Механизмът за плащане по еврооблигациите ще действа по същия начин, но в обратна посока", поясни Силуанов.

С помощта на този механизъм Русия ще може да заобикаля всички западни платежни инфраструктури, като плащанията ще се извършват изключително през руската платежна инфраструктура - Националния платежен депозитар (НПД, подразделение на Московската борса), изтъкна министърът. Той уточни, че предстои тази схема да се доразработи и да се обсъди в правителството, след което да се представи предложение на руските инвеститори.

Руският президент Владимир Путин нареди т.нар. "неприятелски" страни да плащат за газа в рубли, в противен случай "Газпром" няма право да продължава да им доставя газ. Купувачите са длъжни да превеждат евро или долари в сметка в "Газпромбанк", след което да нареждат конвертирането им в рубли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във