Банкеръ Daily

Свят

Русия ще наказва Google заради "фейкове" в YouTube

Руският медиен регулатор съобщи днес, че ще предприеме наказателни мерки срещу "Гугъл", включително забрана за рекламиране на платформата и нейните информационни източници, тъй като американската компания е нарушила руските закони, предаде Ройтерс.

Роскомнадзор обвини платформата за споделяне на видеа "ЮТюб", която е собственост на "Гугъл" и премахна съдържанието на руски държавни медии по целия свят след началото на войната в Украйна, че е станала "една от ключовите платформи, разпространяващи фейкове (фалшиви новини) за хода на (руската) специална военна операция на територията на Украйна, дискредитирайки въоръжените сили на Руската федерация". Мерките срещу дъщерното дружество "Гугъл" на компанията "Алфабет", сред които предупреждение в търсачките, че тя нарушава руските закони, ще продължат да бъдат в сила, докато тя не се съобрази със законодателството на Русия.

Засега няма коментар от страна на "Гугъл". Миналия месец Русия заяви, че компанията разпространява заплахи срещу руски граждани в "ЮТюб", и настоя тя да престане да прави това. Медийният регулатор също така блокира през март услугата за агрегиране на новини на "Гугъл", след като обвини компанията, че позволява достъп до фалшиви материали за военната операция в Украйна.

Миналия месец руския парламент прие закон, предвиждащ до 15 години затвор за преднамерено разпространяване на "фалшиви новини", противоречащи на правителствената позиция. Желанието за установяване на контрол върху информацията за кампанията в Украйна засили продължаващото от дълги години напрежение между Москва и чуждестранни технологични компании, отбелязва Ройтерс. През март Русия блокира достъпа до "Инстаграм", разгневена, че компанията майка "Мета" позволява на потребителите да публикуват послания като "Смърт на руските нашественици". По-рано тя вече предприе аналогична мярка спрямо "Фейсбук", твърдейки, че платформата е въвела ограничения срещу руски медии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във