Банкеръ Daily

Свят

Русия ще може да обяви извънредно положение на 1 април

Властите в Русия ще могат да обявят извънредно положение още от 1 април, пише "Независимая газета" по повод подготвени нови закони, които се очаква да гласува днес Държавната дума. Междувременно президентът Владимир Путин прикани местните власти в страната да вземат без страх дори мерки, надхвърлящи необходимото, в борбата с коронавирусната пандемия, добавя вестникът.

На съвещание с пълномощниците си в провинцията Путин призова още в близките дни рязко да се разшири мащабът на тестването за коронавирус, посочва "Комерсант".

Федералната служба за надзор в сферата на информационните технологии и масовите комуникации "Роскомнадзор" настоя пред руските интернет сайтове да премахнат фалшивата информация за вируса, включително твърденията, че е изкуствен, се казва в друг материал от броя.

Правните структури в Русия вече издирват разпространителите на фейкове за коронавируса, информира "Комсомолская правда".

В много руски градове борбата с инфекцията ще трае до септември, а и след това, прогнозират експерти от страната, чийто модел за разпространение на заразата описва в отделна статия "Комерсант".

В Русия е създаден прецизен тест за диагностика на болестта Ковид-19 - дело на учени от федералната агенция за защита на потребителите "Роспотребнадзор". Според ведомството масово тестване на населението с този "ефективен инструмент" би спряло разпространението на вируса, пише "Известия".

Борбата с коронавируса в Русия навлиза в нова фаза, коментира изданието в друг материал "режима на сурова карантина", влязъл в сила в Москва и региона. Срокът на новите мерки изтича в средата на април и още не се знае дали ще бъде удължен. Дотогава учениците ще учат дистанционно, а до 10 април ще трае карантината в московските съдилища, добавя всекидневникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във