Банкеръ Daily

Свят

Русия ще доставя газ за ЕС през Украйна през 2020 г. без договор с Киев

Русия ще може да доставя газ за ЕС през Украйна през 2020 г. без договор с Киев, съобщи ТАСС, позовавайки се на свой източник от европейския енергиен сектор.

За непрекъснат транзит на газ към ЕС през 2020 г. Украйна и Русия не се нуждаят от нов газов договор, когато Киев изпълни задълженията си за прилагане на европейските енергийни стандарти в законодателството си. Киев се ангажира като член на Европейската енергийна общност да приложи европейските енергийни стандарти в законодателството си до 1 януари 2020 г., включително процедурата за провеждане на търгове за резервиране на транзитни мощности. Така и без договор, ще се изисква операторът на украинската газопреносна система (GTS) да представи на търг своите транзитни мощности, които Газпром ще може да изкупи обратно за краткосрочен план.

След като въведе ограничения за доставките на газ през газопровода OPAL, "Газпром" започна да увеличава транзита на газ през Украйна към Европа. Прогнозите са, че той може да нарасне с 12,5%. Очакваният обем на доставките на газ през станцията "Вельке Капушаны" (една от граничните точки между Словашката република и Украйна) може да се увеличи до 150,151 милиона кубически метра.

Германският енергиен регулатор забрани на „Газпром” да използва допълнителните мощности на тръбопровода OPAL за транспортирането на газ в Европа. Забраната влиза в сила от 14 септември. Според регулатора, „Газпром” има алтернативни транспортни маршрут и пунктове за доставка, за да изпълни задълженията си към Европейския съюз. Руският гигант бе заплашен и с глоби при нарушения.

На 10 септември Съдът на ЕС отмени решение Еврокомисията от 2016 г. за разширяването на достъпа на "Газпром" до OPAL с довода, че това нарушава принципа на енергийната солидарност. Сега руската компания трябва да съкрати транспортирането по тръбата до половината от транзитната й мощност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във