Банкеръ Daily

Свят

Русия се закани на Северна Македония

Министерство на външните работи на Русия

Русия ще предприеме ответни мерки заради експулсирането на руски дипломат от Северна Македония, обяви в четвъртък руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Ние категорично осъждаме подобни немотивирани действия, които не могат да не повлияят на отношенията между Русия и Северна Македония. Ще последват ответни мерки“, се казва в съобщението. 

На 18 май руски дипломат бе обявен за персона нон грата в Северна Македония. Няколко дни по-рано властите в Скопие са привикали руския посланик и са му връчили нота, в която се посочва, че посоченият дипломат трябва да напусне страната в рамките на седем дни. Властите в Скопие не коментираха дали решението им е взето в знак на солидарност с Чехия.

През 2018 г. Северна Македония изгони руски дипломат като знак на солидарност с Великобритания след отравянето на бившия руски агент Скрипал и неговата дъщеря.

В средата на април Чехия обяви като персона нон грата 18 служители в руското посолство в Прага по подозрение, че руски разузнавателни служби са участвали във взривяването на склад за боеприпаси в Чехия през 2014 г. В този скандал се появи и българска следа.

В знак на подкрепа и други европейски държави изгониха руски дипломати, а Москва отговори със същото.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във