Банкеръ Daily

Свят

Русия се събуди за пандемията

Проверка в московско заведение

Москва и Санкт Петербург са в локдаун, а седмицата е обявена за неработна. Русия ден след ден записва нови рекорди по смъртност от Ковид-19 и ситуацията изглежда като изпусната от контрол. Големият въпрос е дали мерките, макар и закъснели, ще ограничат щетите.

Според официални данни жертвите на коронавируса от началото на пандемията досега са над 240 хиляди. Предвид липсата на прозрачност и склонността на властите да манипулират статистиките обаче е възможно числото да е и значително по-голямо. Макар че Русия бе първата страна, която въведе в употреба ваксина срещу ковид, безпорядъкът в управлението на епидемията обезсили това предимство. Около една трета от хората там са напълно ваксинирани срещу коронавируса. Масовият скептицизъм и недоверие в ефикасността и безопасността на произведените в Русия ваксини утежнява проблема. Много руснаци гледат безучастно и дори с фатализъм на вихрещата се епидемия.

След като в продължение на месеци руските власти омаловажаваха опасността от увеличаващите се инфекции, те сякаш най-сетне осъзнаха пред колко тежка криза са изправени. В опит да ограничи болестта руският президент Владимир Путин обяви седмицата от 30 октомври до 7 ноември за неработна.

Вместо да си седят вкъщи обаче, мнозина решиха да се възползват от неочакваната ваканция и

се отправиха на пътувания – в страната и извън нея.

Властите публично изразяват неодобрението си от тези планове, както и от отчайващо бавния темп на ваксинация, но почти без ефект. Дори най-изложените на риск групи, включително медицински персонал от предната линия и възрастни и болни хора, не желаят да се ваксинират или да предприемат мерки за предпазването си.

В началото на пандемията верните на Кремъл медии с едва прикрито злорадство отразяваха несполуките на западните държави в борбата със заразата. Военни самолети доставяха предпазни облекла в Италия и дори в Съединените щати. През април 2020-та представители на здравните власти се хвалеха пред Путин, че смъртността в Русия от ковид е сред най-ниските в света.

Пропагандата и самоуспокоението обаче взеха своята цена. Властите

подцениха значението на личната отговорност

в борбата с разпространяването на заразата. Лошото планиране, недостигът на ресурси и липсата на достатъчна съзнателност у хората за намаляване на контактите, водещи до заразяване, допринесоха за сегашната криза, както и появата на силно заразния вариант Делта.

Путин също е част от проблема. През по-голямата част от епидемията той целенасочено стоеше настрана и в голяма степен откъснат от управлението на здравната криза, като го остави в ръцете на регионални фактори от по-нисък ранг. Впрочем в това няма нищо изненадващо – той не е единственият световен лидер, стремящ се да избягва отговорността и прехвърлящ трудните решения на по-нискостоящите.

С рязкото увеличаване на новозаразените и починалите през последните седмици на Путин обаче му се наложи да поеме по-активна рола в управлението на кризата, което отрази друг дълбок проблем в създадената от него управленска система – това, че тя почти не функционира без личното му участие. Така

пандемията извади наяве структурните дефекти

на централизираната политическа система в Русия.

На 24 октомври Путин издаде редица заповеди за ускоряването на тестването, съкращаване на работното време на ресторантите и други обществени обекти и налагане на по-строги изисквания за изолация на заразените. С цел стимулиране на ваксинацията той призова за въвеждане на поощрения за желаещите да се ваксинират, например два дни допълнителен платен отпуск. И наистина в последните дни се наблюдава засилване на темпа на ваксинация в Москва и на други места.

Темпът на ваксинация леко се повиши

Недоверието у руснаците към родната ваксина "Спутник V" е резултат както от колебливото отношение към ваксините по принцип, така и от недоверието към властите. Руските експерти спорят дали темпът на ваксинация щеше да е по-висок, ако Русия бе позволила да бъдат разпространени произведени зад граница ваксини, а не само собствено производство. Факт е, че немалко хора пътуваха

до страни като Сърбия и Армения,

за да получат достъп до други ваксини.

"Спутник" бе пусната на пазара през втората половина на 2020-та, цяла година преди да бъде завършена третата фаза на клиничните й изпитания. Разработчиците й се забавиха в представянето на данните за безопасността и ефективността й пред ключови световни регулаторни органи като Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата – което повлия зле на имиджа й както в чужбина, така и у дома.

Освен това критиката на руските медии към западните ваксини утежни недоверието спрямо ваксинирането като цяло. Систематичната кампания за дезинформация даде обратен ефект. Според доклад на ЕС от октомври руската държавна телевизия Ар Ти и други медии са сеели на европейските си сайтове на различни езици, включително на руски, недоверие към ефективността и безопасността на ваксините. Според Брюксел това е част от по-широки усилия на Русия

да отслаби и разедини западните общества.

Съчетани с ниската медицинска грамотност на по-голямата част от населението, недоверието към политическите лидери и корумпираната здравна система, тези усилия на руската пропаганда произведоха токсичен ефект.

Кремъл накрая реши да въведе цифрова система, подобна на тази в Европа, позволяваща на руснаците да представят доказателства за ваксиниране или преболедуване, което ще им дава достъп до обществени сгради и публични събития. Властите се надяват тя да възпре процъфтяващата търговия с фалшиви хартиени сертификати, някои от които дори са снабдени с QR код, насочващ към фалшиви сайтове на лаборатории. Дали тези усилия обаче ще доведат до подобрение в ключовия проблем – ниското ниво на ваксинация, въобще не е сигурно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във