Банкеръ Daily

Свят

Русия се подготвя за изостряне на епидемията от Ковид-19

Печатът в Русия отразява вчерашното посещение на президента Владимир Путин в московска болница за заразени с новия коронавирус. Придружил държавния глава, столичният кмет Сергей Собянин настояваше, че страната трябва да се готви за далеч по-лоши времена, и за пръв път направи сериозно признание, че "всъщност болните са много повече", пише "Комерсант".

"Виждаме, че доста хора са си вкъщи, просто . . . е, не се изследват . . . Който се е върнал от чужбина, който може да си го позволи, седят си по вилите, в апартаментите, в самоизолация, чувстват се добре", обяснил Собянин, предава БТА. 

Той предупреди открито, че предстои голям скок на епидемията в Москва и в цяла Русия, посочва вестникът. "За него това бе неизбежност, с която не само че е свикнал, а дни наред вече е живял в нея, продължава да живее и - слава богу - се готви за нея", се казва в репортажа.

С визитата си при болни от Ковид-19 Владимир Путин направи нещо, което не дръзна да стори засега никой от световните лидери - още повече преди онлайн срещата на върха на Г-20, добавя "Комерсант".

Новият вирус се разпространява според два сценария: азиатски, при който вълната от инфектирани "спада", както стана в Китай и Южна Корея, и италиански - когато тя рязко се надига. Русия трябва да се готви за "италианския сценарий", предупреждава в интервю за "Московский комсомолец" Денис Проценко, главният лекар на инфекциозната болница.

След бурното изкупуване на хранителни продукти заради започващата епидемия в Русия из социалните мрежи плъзнаха слухове, че рязко ще поскъпнат варивата, макароните и други храни, пише "Росийская газета", чиито кореспонденти обобщават ситуацията в 30 от 85-те региона на Руската федерация.

Обстановката там е различна. Някъде властите и търговията са действали превантивно и "цените не са нервозни", а там, където бумът все пак ги е вдигнал, губернаторите задействат прокуратурата, полицията и налагат твърд контрол. Но евтините стоки изчезват от щандовете, обобщава изданието.

В друг материал московският официоз описва някои предстоящи стъпки на руските власти във връзка с настъплението на Ковид-19 в страната. Ще бъдат пренастроени част от 195-те хиляди банкомата в Русия, за да не връщат в оборота получени банкноти и да дават на хората само "чисти" пари, дезинфекцирани в банките. Ръководството на Чечения е забранило големите сватбени церемонии, традиционни за Северен Кавказ, за да не се струпват много хора на едно място. А Федералната адвокатска камара препоръчва провинциалните адвокати да черпят опит от тези в Москва, които подават молби за опразване на следствените изолатори заради епидемологичната ситуация.

"Известия" информира за подготвян от икономическото министерство втори пакет от мерки в подкрепа на браншовете, най-силно пострадали от вируса засега - общественото хранене и хотелите. Ведомството предлага отсрочка по главниците на заемите, по-ниски глоби от минималните при нарушения, разрешение за работа без лиценз, ако предишният е изтекъл.

Същевременно предстои правителството да получи нови пълномощия за контрол върху бизнеса. Обсъжданите мерки са уместни и актуални, но засега чиновниците само декларират промени, без да ги превръщат в дела, коментират експерти на всекидневника.

Туризмът в големите градове на Русия може да изгуби 25 на сто от годишните си печалби; коронавирусната криза може да нанесе непоправими щети на ресторантския бизнес, предрича "Известия" в друга статия.

Всички наборници в Русия ще бъдат подлагани на тест за коронавируса, съобщава "Независимая газета".

Пандемията още не се е отразила на боеспособността на руската армия. Военните провеждат учения, тренировки, носят бойни дежурства и в страната, и във военните й бази в чужбина, например в Сирия.

Планира се навреме да бъде осъществен и пролетният набор. Нещо повече, изпращането на руски специалисти от войските за радиационна, химическа и биологическа защита в Италия ще им подсигури ценен опит, който ще могат да използват при нужда в Русия, отбелязва вестникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във