Банкеръ Daily

Свят

Русия се оттегли от договора за Международния наказателен съд

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който обявява, че страната му няма да се присъедини към Международния наказателен съд и ще оттегли подписа си под Римския договор, чрез който бе основан този международен съдебен орган, съобщиха световните агенции. В указа Путин възлага на руското министерство на външните работи да информира ООН за това решение.

Москва подписа договора през 2000 г., но така и не го ратифицира.

Международният наказателен съд се намира в Хага, Холандия, и е институция, която има задачата да съди лица, обвинени в престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

В изявление на руското външно министерство се казва, че съдът не е оправдал възлаганите на него надежди и не е станал независим орган на международното правосъдие.

Според Москва показателно за работата на съда е отношението му към събитията от август 2008 г., когато Русия и Грузия водиха кратка война. Тя обвинява съда, че се е фокусирал основно върху предполагаемите престъпления, извършени от южноосетинските милиции и руските военни в Грузия, а е премълчал престъпленията, извършени от грузинските военни.

Съдът разследва и проевропейския бунт на Майдана в Украйна и конфликта в Източна Украйна, за който Москва е обвинявана, че подкрепя проруските сепаратисти. По-рано тази седмица съдът публикува изявление, че смята Русия и Украйна за замесени във въоръжен конфликт и Крим за окупирана територия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във