Банкеръ Daily

Свят

Русия се отказва да "денацифицира" Украйна?

Русия вече не иска "денацификация" на Украйна и е готова да позволи на Киев да се присъедини към ЕС, ако остане във военно необвързан. Това съобщи "Файненшъл таймс", като се позова на четирима души, информирани за хода на преговорите.

Москва и Киев обсъждат спиране на военните действия като част от евентуално споразумение, което ще предвижда Украйна да се откаже от стремежа си за членство в НАТО в замяна на гаранции за сигурност и перспектива за присъединяване към ЕС, са съобщили лицата при условие на анонимност, защото въпросът е все още не е финализиран.

Проектодокументът за прекратяване на огъня не съдържа никакво обсъждане на три от първоначалните основни искания на Русия – "денацификация", "демилитаризация" и правна защита на руския език в Украйна – добавят те.

Представителите на Москва и Киев трябва да се срещнат в Истанбул днес в четвъртия кръг от мирните преговори, чиято цел е да се сложи край на пълномащабната инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна. Отстъпките от страна на Русия дойдоха, след като едномесечната й сухопътна офанзива до голяма степен спря в резултат на по-ожесточена украинска съпротива от очакваното и руски оперативни недостатъци, пише вестникът.

Украйна и нейните западни поддръжници обаче остават скептични към намеренията на Путин, като се притесняват, че руският президент може да използва преговорите, за да попълни изтощените си сили и да планира нова офанзива.

Давид Арахамия, ръководител на парламентарната партия на украинския президент Володимир Зеленски и член на преговорния екип на Киев, е казал пред "Файненшъл таймс", че страните са близо до споразумение относно гаранциите за сигурност и кандидатурата на Украйна за ЕС, но призова за предпазливост относно перспективите за пробив.

Друг човек, информиран за преговорите, е казал, че Украйна е обезпокоена, че Русия променя позицията си почти всеки ден – както по отношение на военния натиск, така и по отношение на искания като демилитаризацията на Киев.

Русия "не може и няма да говори за напредък", защото "това може само да навреди на преговорния процес", каза Дмитрий Песков, говорителят на Путин, цитиран от Интерфакс в понеделник. "Засега, за съжаление, не можем да говорим за някакви значими постижения и пробиви", добави той.

Като част от споразумението, което се разглежда, Украйна също ще се въздържа от разработване на ядрени оръжия или приемане на чужди военни бази, в допълнение към отказа от стремежа си за членство в НАТО.

В замяна Украйна ще получи гаранции за сигурност от други страни, включително Русия, САЩ, Великобритания, Канада , Франция, Германия, Китай, Италия, Полша, Израел и Турция.

Украйна ще постави споразумението на референдум след няколко месеца, преди да промени конституцията си, каза Зеленски – процес, който може да отнеме поне една година.

Разглежданият проектът на комюнике, оставя най-голямата пречка – опитите на Украйна да си върне територия, заграбена от Русия от 2014 г. – да бъде уредена в евентуална бъдеща дискусия между Путин и Зеленски, са съобщили информаторите на вестника.

Засега Украйна е готова да обсъди хуманитарни въпроси като възстановяване на водоснабдяването на Крим и обещание никога да не се опитва да си върне полуострова със сила, допълват те.

Ако примирието се запази, външните министри на Украйна и Русия ще се срещнат, за да изготвят отделни документи за финализиране на гаранциите за сигурност и по-нататъшните споразумения по социални въпроси като защитата на руския език в Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във