Банкеръ Daily

Свят

Русия се отказа да дава ПВО ракети на Сирия

Зенитноракетен комплекс С-300

Русия не преговаря със сирийското правителство за доставка на модерни ракети "земя-въздух" С-300 и не смята, че Дамаск се нуждае от такива, съобщи висш помощник на руския президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Помощникът на Путин по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин направи този коментар пред в. "Известия" след посещение тази седмица в Москва на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който ожесточено лобира пред руския президент да не се извършват такива доставки.

Миналия месец Русия намекна, че може да достави оръжията на сирийския президент Башар Асад, въпреки възраженията на Израел, след западните военни удари в Сирия.

Руският външен министър Сергей Лавров тогава каза, че ударите са освободили Русия от каквото и да било морално задължение да задържи доставките, а руският в. "Комерсант" цитира неназовани военни източници, според които било възможно доставките да започнат в най-близко бъдеще.

Изказването на Кожин, толкова скоро след разговорите на Нетаняху с Путин в Москва, подсказва, че лобирането на израелския премиер е дало резултат, поне засега, отбелязва Ройтерс.

За момента не водим преговори за никакви доставки на съвременни нови системи, каза Кожин за в. "Известия", запитан за възможността за предаване на системи С-300 на Сирия. Сирийските въоръжени сили имат всичко необходимо, добави той.

Отказът от доставки на ракетни системи С-300 за Сирия по никакъв начин не е свързан с визитата на Нетаняху в Москва, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Съвсем не е правилно думите на Кожин да се свързват с визитата на Нетаняху, защото Кожин е дал интервюто преди посещението на Нетаняху, посочи представителят на Кремъл.

Русия никога не е обявявала, че ще прави такива доставки, а е заявявала единствено, че във връзка с ударите на САЩ и съюзниците им срещу Сирия си запазва правото да направи всичко необходимо в тази ситуация, добави Песков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във