Банкеръ Daily

Свят

Русия се надява Турция да има предвид световното значение на "Света София"

Кремъл се надява, че при вземането на решение за бъдещето на храма "Света София" в Истанбул Турция ще вземе предвид това, че той е обект на световното наследство, заяви днес прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Това е любим световен шедьовър за туристите от всички страни, които посещават Турция, включително и за туристите от Русия, за които освен туристическа стойност "Света София" има и много дълбока сакрална духовна стойност", заяви говорителят на Кремъл.

Песков подчерта, че Кремъл не може да коментира самото решение на Турция, което е нейна вътрешна работа.

По-рано руският патриарх Кирил призова да се запази неутралният статут на храма "Света София", който е един от най-големите паметници на християнската култура, а заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин каза, че Русия се надява при решението за статута на храма да се вземе предвид световното значение на този исторически паметник.

Руският патриарх Кирил призова за запазване на неутралния статут на храма "Света София" в Истанбул, който представлява символ за милиони християни от цял свят.

"Дълбоко съм обезпокоен от призивите на някои турски политици за преразглеждане на музейния статут на храма "Света София", един от най-големите паметници на християнската култура (...) Надявам се на благоразумието на държавното ръководство на Турция. Запазването на сегашния неутрален статут на "Света София", един от най-големите шедьоври на християнската култура, храм-символ за милиони християни по цял свят, ще послужи за по-нататъшното развитие на отношенията между народите на Русия и Турция, на укрепването на междурелигиозния мир и съгласие", се казва в съобщението.

Патриархът допълва, че в историята отношенията между Русия и (църквата на) Константинопол са били различни, но опитите за унижение на духовното наследство на Константинополската църква (Вселенската патриаршия - б.ред.) се възприемат от руския народ с тъга и негодувание.

"Дълг на всяка цивилизована държава е да запазва равновесието: да примирява противоречията в обществото, а не да ги изостря, да помага за обединението на хората, а не за разделението им", отбелязва руският патриарх.

В четвъртък Държавният съвет, висшият административен съд на Турция, разгледа иск, който ще открие пътя за преустройването на храма в джамия, ако бъде одобрен. Решението ще бъде огласено в срок до 15 дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във