Банкеръ Daily

Кремъл:

Русия се надява да минимализира риска от директен сблъсък с Турция в Сирия

Анкара потвърди, че турската армия е свалила сирийски боен самолет

Русия се надява да минимализира риска от директен сблъсък с Турция в Сирия, макар че войници от двете държави се намират в голяма близост помежду си в района Идлиб, където те поддържат противникови страни, предаде Ройтерс, позовавайки се на Кремъл.

"Надяваме се, че сме способни да намалим до абсолютен минимум този риск (от пряка конфронтация с Турция) благодарение на тесния контакт между армиите на двете страни", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на репортерски въпрос за риска от сблъсък.

Президентът Владимир Путин и турският му колега Тайип Ердоган ще разговарят в Москва за Сирия по време на среща в четвъртък.

Отделно Песков заяви, че продължават разговорите за евентуална бъдеща среща на високо равнище за Сирия между лидерите на Русия, Иран и Турция.

Москва се надява, че предстоящата среща между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще създаде възможност за изпълнение на договореностите на двете страни за Идлиб. Путин и Ердоган ще се срещнат на 5 март в Москва.

Песков отбеляза, че се обсъжда и възможността за среща на върха за Сирия между лидерите на Русия, Турция и Иран.

Русия не може да съдейства за решаване на проблема с мигрантите от Сирия, ако за това е нужно да се спре борбата с тероризма, заяви външният министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Не можем да съдействаме за решаване на проблема с миграцията от Сирия за сметка на борбата с тероризма, както ни призовават някои европейски политици. Напълно разбираме сложността на мигрантския проблем за ЕС и водим диалог с европейската външнополитическа служба за намиране на решение на този проблем", каза Лавров.

По последни данни, съобщени днес от турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу, над 110 000 мигранти са преминали границата на Турция с ЕС след решението на Анкара от 28 февруари повече да не спира мигрантите, които искат да отидат в Европа по суша или море, отбелязва ТАСС.

Министерството на националната отбрана на Турция потвърди, че турската армия е свалила самолет на сирийските въоръжени сили, и съобщи, че турските военни в Сирия са неутрализирали през изминалото денонощие 327 войници на сирийския режим, предаде ТАСС.

"През последните 24 часа са унищожени един самолет, един дрон, шест танка, пет гаубици, два комплекса за ПВО, три бронирани машини, пет пикапа, оборудвани с въоръжение, шест военни автомобила и един склад за боеприпаси; 327 войници на режима са неутрализирани", съобщи министерството. 

Турската страна използва термина "неутрализирани" в смисъл на "обезвредени" или "ликвидирани".

Същевременно на страницата си в Туитър министерството посочи, че в рамките на операция "Пролетен щит" в Идлиб е бил свален боен самолет L-39, принадлежащ на силите на сирийския режим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във