Банкеръ Daily

Свят

Русия се хвали с износа на ваксини, докато внася дози

Вносът на дози от "Спутник V" в Русия, който се очаква да се увеличи през идните седмици и месеци, може да помогне на страната да ускори ваксинационната си кампания срещу COVID.

Русия се гордее с ваксината  си "Спутник V", но руската ваксинационна кампания обаче разчита на търговията с външния свят, пише за в. "Ню Йорк таймс" журналистът Андрю Крамър.

Руските власти с голяма тържественост обявиха пристигането на разработената в Русия ваксина "Спутник V" в Латинска Америка, Африка и в някои европейски страни, като изтъкнаха, че тя е решение на световния недостиг на дози от ваксини срещу COVID. В същото време обаче те не споменават много факта, че една конкретна страна също внася "Спутник V" и че това е самата Русия.

Руското правителство има договор за производството на "Спутник V" с южнокорейска компания, която внася ваксината в Русия. Планира се сключването на подобен договор и с компания от Индия, отбелязва Крамър, цитиран от БТА.

Макар да е трудно да се каже за доставки в какъв размер става дума, тъй като са в сила клаузи за неоповестяването на тази информация, фактът, че Русия внася дози от ваксината поставя под въпрос официалните изявления на Москва за ролята си на износител на ваксини за нуждаещи се страни.

Вносът на дози от "Спутник V" в Русия, който се очаква да се увеличи през идните седмици и месеци, може да помогне на страната да ускори ваксинационната си кампания срещу COVID. Вносът на "Спутник V" от Русия е показателен за това, че дори страни, чиито учени са разработили ваксина, са зависими от търговията с чужбина, за да си гарантират достатъчно дози от ваксината, изтъква Крамър.

Кремъл миналата седмица за първи път призна, че недостигът на дози от ваксината е изиграл роля при решението на руския президент Владимир Путин да отложи за известно време ваксинирането си срещу COVID. Съображението на властите е било, че, ако Путин се ваксинира прекалено рано, това е щяло да накара много руснаци да искат да се ваксинират в условия на сериозен недостиг на дози от ваксината срещу COVID в повечето руски региони, обобщава

Facebook logo
Бъдете с нас и във