Банкеръ Daily

Свят

Русия с рекорден брой новозаразени от януари

Русия регистрира най-големия брой нови случаи на коронавирус от началото на януари и почти рекорден брой починали през последното денонощие, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

Федералният оперативен щаб за борба с новата инфекция съобщи днес за 25 766 нови случая на коронавирус. Това е най-големият брой от 2 януари.

726 заразени са починали за изминалите 24 часа.

Потвърдените случаи на коронавирус в Русия, с население от около 144 милиона души, надхвърлиха 5,733 милиона. Страната е на пето място в света по този показател след САЩ, Индия, Бразилия и Франция.

Смъртните случаи според оперативния щаб са 141 501 - най-много в Европа. Федералната статистическа служба Росстат обаче е отчела около 270 хиляди починали след заразяване с коронавируса само между април 2020 г. и същия месец на тази година, отбелязва Ройтерс.

Руските власти се опитват да насърчат населението да се ваксинира срещу ковид, откакто епидемичната обстановка се влоши през юни. Няма много желаещи, при все че официални лица уверяват, че броят им се е увеличил значително.

"В идеалния случай, предвид това, че ваксинацията е единственото ефективно средство за борба срещу пандемията, ние бихме искали всички да се ваксинират по един или друг начин. На практика обаче това е трудно за постигане", обобщи пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във