Банкеръ Daily

Свят

Русия разследва чужда намеса в отравянето на Навални

Председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин разпореди една от комисиите на законодателния орган да разследва дали чужди сили не стоят зад предполагаемото отравяне на критика на Кремъл Алексей Навални.

Това според него може да е направено в опит да се разпали напрежение в Русия и тя да бъде лишена от възможност да възпрепятства намесата във вътрешните работи на Беларус, предаде ТАСС.

"Комисията по сигурността в Държавната дума ще бъде инструктирана да анализира какво се е случило, за да стане ясно дали това е бил опит от страна на чужди държави да навредят на здравето на руски гражданин, за да разпалят напрежение в Русия, както и да отправят нови обвинения към нашата страна", заяви Володин.

"Добре че (канцлерът на Германия Ангела) Меркел се отзова и оказа помощ на Навални. Иска ми се да вярвам, че тя щеше да постъпи по същия начин, ако ставаше въпрос за всеки друг гражданин на Русия, а не само за радикален опозиционер", заяви председателят на руската Държавна дума.

На вчерашните срещи в Москва с американския заместник-държавен секретар Стивън Бигън руската страна е определила като недопустими голословните обвинения в ситуацията с Алексей Навални, се казва в изявление на пресслужбата на руското външно министерство.

На срещите е било заявено, че руските власти искат най-щателно и максимално обективно разследване на случилото се, след като германските лекари заявиха, че Навални е бил отровен.

Освен това Москва намира за дълбоко оскърбителни обвиненията от западни столици, че руските лекари, които са лекували Навални, са се опитали "да скрият истината". Министерството отбеляза, че руските лекари са предали на германските си колеги пълната история на заболяването на Навални и разчита германските лекари да бъдат професионалисти и да не допуснат резултатите от техните лабораторни изследвания да се използват за политически цели.

В разговорите с Бигън руската страна е обърнала внимание на подозрителната бързина, с която САЩ и ЕС са приели версията за умишлено отравяне на Навални.

"В такава ситуация неизбежно възниква въпросът кой има изгода от станалото. Руското държавно ръководство очевидно няма такава. Освен това отново напомнихме готовността си открито и с истинско установяване на фактите да се разгледа не само този случай, а и така наречените афери с Литвиненко и Скрипал, които сега дружно и сякаш по команда си спомниха западните медии", заяви руското външно министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във