Банкеръ Daily

Свят

Русия разположи стратегически бомбардировачи в Сирия

Русия обяви, че вече може да изпълнява операции с бомбардировачи с голям радиус на действие от Сирия.

Русия обяви, че вече може да изпълнява операции с бомбардировачи с голям радиус на действие от Сирия. Руските медии съобщиха, че три стратегически бомбардировача са пристигнали за учения северно от Дамаск.

Москва разпространи информацията в момента, в който САЩ потвърдиха, че Русия е готова за среща на върха следващия месец в Швейцария, на която сред темите на обсъждане между Джо Байдън и Владимир Путин ще бъде стратегическата стабилност, съобщава Си Ен Ен.

В началото на май руското посолство в САЩ обяви, че американското военно присъствие в Сирия е незаконно и следователно Вашингтон няма право да критикува Русия, която действа там законно и по покана на сирийските власти.  Така руската дипломатическа мисия коментира доклад на изпълняващия длъжността генерален инспектор на Пентагона Шон О'Донъл, който твърди, че действията на руските военни в североизточна Сирия нарушават механизма за разрешаване на конфликтни ситуации.

Сирия тъне в бедност и разруха, но краят на диктатора Башар Асад не се задава. Руските оръжия и иранските милиции го върнаха на власт, а Путин сега се надява европейците да платят за възстановяването на страната, се казва в анализ на Дойче Веле.

На 26 май  са вторите избори за президент от началото на войната в Сирия, отнела живота на стотици хиляди и принудила милиони да напуснат страната. Асад, който на предишните избори през 2014 година спечели 88,7 на сто от гласовете, най-вероятно ще си осигури още един 7-годишен управленски мандат - независимо че до изборната надпревара чисто формално бяха допуснати още двама кандидати: бившият държавен министър по парламентарните въпроси Абдулах Салум Абдулах и Махмуд Ахмад Марей - лидер на малката опозиционна партия Националнодемократичен фронт, която се подкрепя от сирийската държава.

Сирийската икономика е разрушена, а американските и европейските санкции допълнително влошават ситуацията. Както САЩ, така и ЕС  обаче финансират голямата част от хуманитарните помощи за страната. Експертите предупреждават, че не бива те да се разпределят от близки до режима организации, тъй като това би означавало Западът да си сътрудничи с режима на Асад.

Над 7 млн. сирийци напуснаха страната заради конфликта. Преди войната населението беше 21 млн. души. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във